Ce beneficii are, de fapt, mersul cu spatele: explicația oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
02 12. 2022

Mersul pe jos nu necesită echipament special sau abonament la sală și, poate cel mai important, este complet gratuit. Cu alte cuvinte, nu îți trebuie o situație materială aparte pentru a-l practica.

Pentru majoritatea dintre noi, mersul pe jos este ceva ce facem automat. Este parte din viața noastră.

Însă, ce se întâmplă dacă încetăm să mergem pe baza pilotului automat și începem să ne provocăm creierul și corpul să meargă cu spatele? Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar poate aduce și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Activitatea fizică nu trebuie să fie complicată. Indiferent dacă ești activ, sau nu, în mod regulat, chiar și o plimbare rapidă, timp de zece minute, zilnic, poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, mersul pe jos este mai complicat decât ne dăm seama mulți dintre noi. A rămâne în poziție verticală necesită o bună coordonare între sistemul vizual, vestibular (senzațiile legate de mișcări precum răsucirea, rotirea sau mișcarea bruscă) și proprioceptiv (conștientizarea locului în care se află corpul în spațiu).

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când mergi cu spatele

Când mergi cu spatele, creierului tău îi trebuie mai mult timp pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme.

Un nou studiu a folosit mersul cu spatele pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice.

În timp ce mersul normal te poate ajuta să menții o greutate corporală sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Consumul de energie, atunci când mergi în acest fel, este cu aproape 40% mai mare decât în cazul mersului cu aceeași viteză, dar normal.

Așadar, dacă oamenii vor ține cont de această recomandare, nu este exclus ca, în curând, să vezi alergători care par, mai degrabă, desprinși dintr-un clip clasic al celor de la Era.